Dagsmart

.

Fakta om svenska helgdagar

Svenska helgdagar avser dagar som normalt är arbetsfria och då samhällets institutioner i huvudsak håller stängt.

Helgdagarna kan delas in i:

  1. Allmänna helgdagar: söndagar och andra så kallade “röda dagar”.
  2. Övriga helgdagar: lördagar och vissa aftnar.

Allmänna helgdagar

Allmänna helgdagar är sådana särskilda helgdagar som är angivna i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar. Det är ofta dessa vi menar när vi hänvisar till “röda dagar”, eftersom de traditionsenligt försetts med röd färg i almanackor.

Allmänna helgdagarInfaller
Söndagar
Nyårsdagen1 januari
Trettondedag jul6 januari
LångfredagenFredagen närmast före påskdagen
PåskdagenSöndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars
Annandag påskDagen efter påskdagen
Första maj1 maj
Kristi himmelsfärdsdagSjätte torsdagen efter påskdagen
PingstdagenSjunde söndagen efter påskdagen
Sveriges nationaldag6 juni
MidsommardagenDen lördag som infaller under tiden den 20–26 juni
Alla helgons dagDen lördag som infaller under tiden den 31 oktober–6 november
Juldagen25 december
Annandag jul26 december

Alla helgdagar 2024

Övriga helgdagar

Utöver de allmänna helgdagarna finns ett antal dagar som normalt likställs med allmänna helgdagar och i allmänhet är arbetsfria enligt gängse anställnings- och kollektivavtal. Banksystemet, finansmarknaderna och de flesta offentliga institutioner håller dessutom normalt stängt dessa dagar.

Övriga helgdagarInfaller
Lördagar
PåskaftonDagen före påskdagen
PingstaftonDagen före pingstdagen
MidsommaraftonDagen före midsommardagen
Julafton24 december
Nyårsafton31 december

I lagstiftningen kommer detta bl.a. till uttryck i 2 § lagen (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid som innebär att om det följer av lag att en viss åtgärd senast ska vidtas på allmän helgdag, lördag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton, får åtgärden vidtas nästa vardag. Från denna regel finns emellertid ett antal undantag.

Alla helgdagar 2024

Lördagar

Lördagar betraktas i allmänhet som en dag likställd med allmän helgdag.

Vid 1900-talets början var emellertid det normala att även lördagar var arbetsdagar och den genomsnittliga veckoarbetstiden var 55–60 timmar. Från ca 1920-talet och fram till 1973 förkortades den lagstadgade arbetstiden successivt ned till dagens 40-timmarsvecka. Under denna period har det till följd av individuella avtal och olika reglering i kollektivavtal varierat mellan arbetsgrupper vad som gällt kring veckoarbetstid och arbete på lördagar.

Även om det således har varierat över tid i vilken utsträckning som lördagar har varit en helgdag så redovisas här på Dagsmart lördagar som helgdag sedan 1930.

Bankhelgdagar

Begreppet bankhelgdag och motsatsen bankdag används ofta inom den finansiella sektorn (även bankfria dagar och bankfria helgdagar). I praktiken motsvarar bankhelgdagar samma dagar som omfattas av begreppen allmänna helgdagar och övriga helgdagar tillsammans.

Halvdagar

I vissa anställnings- och kollektivavtal, samt på vissa finansiella marknader, är huvudregeln att dag som infaller före allmän helgdag delvis är arbetsfri. Sådan dag går ofta under benämningen “halvdag” och är ofta förkortad med 2–4 arbetstimmar.

Det finns ingen lagreglering eller allmän tillämpad princip om vilka dagar som ska betraktas som halvdagar, utan det skiljer mellan olika avtal och inom olika branscher. Ofta utgår regeln från att vardagar som infaller före allmän helgdag (röd dag) är halvdag, om den inte samtidigt är klämdag. I vissa fall likställs med allmän helgdag då också midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Antalet halvdagar varierar från år till år men i regel är följande dagar halvdagar:

Dessutom är normalt följande dagar halvdagar om de inte infaller på en lördag eller söndag, eller är en klämdagar:

Under 1900-talet sjönk den genomsnittliga veckoarbetstiden i lag och avtal i Sverige från ca 55-60 timmar till 40 timmar år 1973. Under denna period av förkortning av den normala arbetsveckan har det i perioder och inom specifika arbetsgrupper varit normalt att lördagar var en förkortad arbetsdag. Den har således haft karaktären av en halvdag. Eftersom det är svårt att göra en exakt avgränsning i tid redovisar vi den emellertid inte som en halvdag historiskt.

Alla halvdagar 2024

Klämdagar

I vissa anställnings- och kollektivavtal finns bestämmelser om att dag som infaller mellan två helgdagar (allmän helgdag eller annan helgdag) ska vara arbetsfri, vilket brukar benämnas “klämdag”. Dagar som därmed är “inklämda” mellan två helgdagar är populära dagar att vara ledig eftersom det ofta förlänger ledighet i anslutning till andra helgdagar.

Antalet klämdagar varierar från år till år men i regel är följande dagar klämdagar:

Alla klämdagar 2024