Dagsmart

.

Valborg

Valborgsmässoafton är en traditionell svensk högtid som firas den 30 april varje år. Högtiden kännetecknas av majbrasor, körsång och festligheter för att fira vårens ankomst.

Valborgsmässoafton är inte en helgdag i Sverige. Om dagen infaller på en vardag betraktas den däremot ofta som en halvdag eftersom den infaller dagen före helgdagen första maj.

När är det Valborg?

Valborgsmässoafton infaller alltid den 30 april varje år.

Historik

Valborgsmässoafton har sina rötter i förkristen tid och firades ursprungligen som en fruktbarhetsfest för att välkomna våren. Högtiden har fått sitt namn efter den heliga Valborg, en engelsk abbedissa som levde på 700-talet och blev helgonförklarad av den katolska kyrkan. I Sverige har traditionen utvecklats till att bli en av vårens största högtider, särskilt populär bland studenter.

Traditioner och firande

Majbrasor

Ett av de mest karakteristiska inslagen i Valborgsfirandet är majbrasorna, stora eldar som tänds för att fira vårens ankomst och skrämma bort onda andar. Dessa brasor tänds ofta på kvällen och samlar människor för att umgås och fira tillsammans.

Körsång

Valborgsfirandet inkluderar traditionellt körsång, där vårsånger sjungs för att välkomna våren. Många körer och studentföreningar uppträder utomhus, och populära sånger inkluderar “Vintern rasat ut” och “Sköna maj, välkommen”.

Festligheter

Valborg är också en tid för festligheter och socialt umgänge. Studenter vid universitet och högskolor runt om i landet firar med särskilda traditioner, inklusive mösspåtagning och studentikosa upptåg. Även utanför studentkretsar är det vanligt med grillfester och andra sociala sammankomster.

Vanliga frågor (FAQ)

Varför firar vi Valborg?

Valborg firas för att välkomna våren och fira vårens ankomst med majbrasor, sång och festligheter. Traditionen har både förkristna och kristna rötter.

När infaller Valborg?

Valborgsmässoafton infaller alltid den 30 april.

Är valborgsmässoafton en röd dag?

Nej, valborgsmässoafton är inte en allmän eller annan helgdag i den svenska almanackan.

Vad är typiskt för Valborgsfirandet?

Typiska inslag i Valborgsfirandet är majbrasor, körsång och sociala sammankomster. Det är en tid för att umgås med vänner och familj och fira vårens ankomst.