Midsommar
Midsommar är en svensk högtid som firas i slutet av juni. Det är en tid för att fira ljuset och naturen. Traditionellt sett firas midsommar med dans runt en midsommarstång, som dekorerats med löv och blommor. Det är också vanligt att äta sill, färskpotatis och jordgubbar.
Midsommardagen är en allmän helgdag (röd dag) enligt lagen (1989:253) om allmänna helgdagar och midsommarafton likställs i de flesta sammanhang med en allmän helgdag.
När är det midsommar?
Midsommardagen infaller den lördag som finns i perioden 20–26 juni. Midsommarafton är fredagen närmast före midsommardagen.
I år (2024) infaller midsommar följande dagar:
- midsommarafton: fredag 21 juni 2024 (helgdag)
- midsommardagen: lördag 22 juni 2024 (allmän helgdag)
Visa i kalender
Historik
Fram till och med år 1952 firades midsommardagen alltid den 24 juni, vilket har sitt ursprung i firandet av Johannes Döparens födelse inom kristendomen.
Ändringen till att midsommardagen infaller på den lördag som finns i perioden 20–26 juni infördes som en del av helgdagsreformen 1952. Reformen syftade bland annat till att sprida ut helgdagarna jämnare över året och minska splittringen av arbetsveckorna (lördagar var normalt åtminstone delvis arbetsdag i Sverige under denna tid).
I vilken utsträckning midsommarafton betraktas som helgdag har varierat över tid och plats. För konsekvensens skull redovisas midsommarafton som helgdag från och med 1931, vilket sammanhänger med att lagen (1930:173) om beräkning av lagstadgad tid trädde i kraft 1 juli 1930 och därigenom likställde midsommarafton med helgdag i vissa formella avseenden.
Traditioner och firande i Sverige
Midsommar firas ofta med dans runt en midsommarstång, som dekorerats med löv och blommor. Det är vanligt att äta traditionella maträtter som sill, färskpotatis och jordgubbar. Många firar också med lekar och sånger.
Vanliga frågor (FAQ)
Varför firar vi midsommar?
Midsommar firas för att fira ljuset och naturen, samt markerar början av sommaren.
När infaller midsommardagen?
Midsommardagen infaller på den lördag som finns i perioden 20–26 juni.
Är midsommarafton en röd dag?
Nej, midsommarafton är inte en allmän helgdag (röd dag), men betraktas som en helgdag likställd med röd dag i de flesta sammanhang. Den är till exempel normalt arbetsbefriad.
Är midsommardagen en röd dag?
Ja, midsommardagen är en allmän helgdag (röd dag) i Sverige.
Vad kallas midsommar på engelska?
På engelska benämns midsommar normalt Midsummer samt midsommarafton och midsommardagen för Midsummer Eve respektive Midsummer Day.